Pogosta vprašanja

Stranke nas sprašujejoTemeljito razumevanje procesa mikropigmentacije lasišča je ključno, da bo vaša odločitev za izbiro postopka pravilna. Na vsa vprašanja, ki jih imate o mikropigmentaciji lasišča, bomo odgovorili na posvetu z vami. Tukaj je le nekaj odgovorov na najpogostejša.

Cena mikropigmentacije je v veliki meri odvisna od stopnje izpadanja las in videza, ki ga želite doseči. Oblikuje se glede na število tretmajev in potrebnem času za vsak tretma ter glede na zapletenost postopka.

V nadaljevanju so podane okvirne cene postopka mikropigmentacije lasišča. Vsak posameznik je edinstven in vsak od nas ima edinstvene in morda posebne zahteve zato vam natančno ceno lahko določimo le po posvetu z vami. V ceno sta vključeni celoten postopek mikropigmentacije, predvidoma trije tretmaji, in 12 mesečno jamstvo proti svetlenju pigmenta.

  • Norwood 2 do 4 A - od 1.700 € do 2.400 €
  • Norwood 5 do 7 - od 2.800 € do 3.300 €
  • Alopecia Totalis - 4.800 €
  • Brazgotina - 690 €

Mikropigmentacija lasišča je postopek, ki trajno spremeni vaš videz. Zato naj cena ne bo ključni dejavnik. Strokovnost in kakovost izvedenega postopka, spretnost in izkušnje izvajalca – to so dejavniki, ki so pri mikropigmentaciji pomembnejši.


Vaše zdravje in varnost sta v našem studiu na prvem mestu. Zato v Studiu Senso dosledno upoštevamo vsa navodila in priporočila za varovanje zdravja in izvajamo vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Vse naše naprave so sterilizirane po medicinskih standardih. Za vnos pigmentov uporabljamo digitalno nadzorovano iglo, ki je za vsako stranko nova in sterilna. Uporabljamo pripomočke za enkratno uporabo, ki jih takoj po uporabi zavržemo v zato predvidene zabojnike. Pigmenti, ki jih vstavljamo v lasišče, so 100% naravni, niso testirani na živalih in so veganski, sterilizirani z gama žarki, dermatološko in mikrobiološko testirani in ne vsebujejo kakršnihkoli umetnih konzervansov, dišav ali težkih kovin.

Mikropigmentacija lasišča je primerna za moške in ženske vseh starosti, vseh tipov in barv kože, ki se spopadajo z redčenjem ali izpadanjem las. Izvajamo jo pri različnih vrstah alopecije – moški androgeni alopeciji, ženski androgeni alopeciji, alopeciji areata, alopeciji totalis ter pri prikrivanju brazgotin, ki so posledica transplantacije las ali poškodbe glave.

Da, z mikropigmentacijo lahko dosežemo videz polnega lasišča po operaciji presaditve las. Veliko naših strank ima narejeno transplantacijo las, ki pa jim žal ni prinesla želenega rezultata. Danes vemo, da androgena plešavost s starostjo napreduje, kar povzroča nadaljnje redčenje las. Presajeni lasje zato postanejo opaznejši in le redko ohranijo zadovoljivo polnost. S kombinacijo obeh postopkov lahko dosežemo visoko gostoto in najbolj poln videz.

Mikropigmentacija je učinkovita metoda za prikrivanje vseh vrst brazgotin na lasišču. Proces prikrivanja brazgotine se razlikuje od stranke do stranke, saj je tkivo brazgotine bolj nepredvidljivo od nepoškodovane kože. Brazgotine običajno drugače sprejemajo pigment, kot nepoškodovana koža in je bledenje močnejše. Kako visoko prikrivnost bomo dosegli je odvisno predvsem od brazgotine same. Bolj ko bodo njena barva, tekstura in nivo podobni koži okoli nje, boljša bo prikrivnost.

Mikropigmentacije lasišča se ne sme obravnavati kot enkraten postopek, saj je skoraj nemogoče v samo enem tretmaju doseči popoln videz s pravo gostoto, pravo barvo in linijo. Zato v Studiu Senso postopek mikropigmentacije običajno izvedemo v treh tretmajih, v razmaku od 10 do 40 dni. Posamezen tretma traja približno 2 do 4 ure, odvisno od stopnje plešavosti oz. števila brazgotin. Z vsakim naslednjim tretmajem dodajamo gostoto pik ter prilagajamo barvo in linijo. Takšen pristop preverjeno vodi k najboljšemu rezultatu.

Pred pričetkom tretmajev naredimo test občutljivosti in po 24 urah lahko sledi prvi tretma. Pri prvem tretmaju oblikujemo lasno linijo in zapolnimo plešasta področja. Po tretmaju vam bomo dali navodila, kako negovati lasišče do vašega naslednjega obiska. Po približno desetih dneh izvedemo drugi tretma ter področjem dodajamo gostoto in detajle. Pogovorili se bomo o napredku in doseganju prvotnih pričakovanj. Tretji tretma, ki je praviloma tudi zadnji, sledi šest tednov po drugem tretmaju. Ponovno bomo dodajali gostoto in detajle za popoln končni videz in izpolnitev vaših pričakovanj.

Nelagodje, ki ga stranke doživljajo med postopkom mikropigmentacije lasišča je zelo subjektivno. Nekateri ne občutijo nobene bolečine, medtem ko nekateri občutijo majhno nelagodje na nekaterih bolj občutljivih predelih lasišča, kot so sprednja lasna linija in predel ob straneh.

Vsak izmed nas ima različno visok prag bolečine zato se nelagodje od osebe do osebe lahko razlikuje. Tako se lahko ogromen mišičnjak že ob misli na iglo ustraši in spoti, na drugi strani pa lahko droben deček z alopecijo totalis zdrži maratonskih 7 ur tretmaja brez kapljice potu. V našem studiu smo obravnavali tako ene kot druge posameznike in prav tako tiste, ki so med tretmajem tudi zadremali. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da  bolečina res ni tako huda. Naše stranke so jo na lestvici od 0 do 10 ocenile s številom 2. 

Ne trdimo, da med mikropigmentacijo ne boste čutili ničesar, vendar je stopnja nelagodja med postopkom majhna in obvladljiva do te mere, da nekatere stranke za trenutek celo zadremajo. Mikropigmentacija pomeni manj invaziven postopek v primerjavi s tetoviranjem zato je skrb glede stopnje bolečine odveč oziroma naj vas le-ta ne odvrne od odločitve za postopek mikropigmentacije. Pred prvim tretmajem naredimo tudi test občutljivosti, kjer hitro spoznate, de gre le za površinski občutek vboda. 

Vsak posameznik bo občutek nelagodja najverjetneje opisal na drugačen način. Posamezniki, ki imajo narejeno tako tetovažo kot mikropigmentacijo lasišča pravijo, da bolečino med postopkoma ne morejo primerjati, saj je mikropigmentacija veliko manj boleča kot tetoviranje. Najpomembnejša razloga za manjše nelagodje sta predvsem manjša globina penetracije igle in manjše število igel, ki se uporabljajo za vstavitev pigmenta.

Mikropigmentacijo lasišča lahko obravnavamo kot posebno vrsto tetovaže, kjer gre za zahtevnejšo obliko spretnosti in glede na raznolikost želja, lahko rečemo tudi umetnosti. In čeprav imata tetoviranje in mikropigmentacija lasišča nekatere skupne lastnosti, sta si v podrobnostih precej različni. V primerjavi z običajnim tetoviranjem zahteva mikropigmentacija lasišča veliko več pozornosti, zbranosti pri izvedbi vseh detajlov ter specifično opremo. Visokokakovostno mikropigmentacijo lahko izvajajo le strokovnjaki, ki so opravili ustrezno ter obsežno usposabljanje, imajo dovolj izkušenj in so specialisti za podrobnosti, kot so usmerjenost lasnih foliklov in njihovi barvni odtenki, globina in naklon vstavljanja pigmentov v kožo, razumevanje različnih kožnih struktur in barv kože.

Mikropigmentacijo lasišča lahko izvajamo pri različnih dolžinah las in nobenega pravila ni, da je pred postopkom potrebno lasišče obriti. Z mikropigmentacijo lahko dodajamo gostoto in izboljšamo videz vaših obstoječih las, lahko pa vam ustvarimo videz polnega lasišča kratko ostriženih las in hkrati povrnemo lasno linijo. Če imate več vprašanj o obritem videzu po mikropigmentaciji lasišča, se lahko posvetujete z našo strokovnjakinjo Majo Dominič. Na podlagi fotografij lasišča vam lahko natančneje svetujemo o možnostih vašega novega videza.

Mikropigmentacija lasišča je zasnovana za ustvarjanje videza obritega lasišča z gosto posejanimi lasnimi mešički. Ker pa nad idejo o obritem lasišču vsi niso navdušeni, se lahko ob manj izraziti plešavosti mikropigmentacija lasišča izvede tudi pri daljših laseh. Predvsem gre tu za primere, ko je lasna linija še dovolj izrazita in gre za splošno izgubo las, kjer ustvarimo videz polnejšega lasišča in močnejših las.

Pravilno izvedeno mikropigmentacijo lasišča sestavlja več tisoč drobnih pik, ki ustvarjajo videz polnega lasišča kratko obritih las. Čeprav lahko ustvarimo t. i. “3D Scalp Micropigmentation” (tri dimenzionalen videz mikropigmentacije lasišča) so pigmenti v lasišču še vedno dvodimenzionalni. Pravi lasje pa so tridimenzionalni. Ker pa lase vidimo kot serijo vrstic, mikropigmentacijo pa kot serije drobnih pikic (oziroma obritih las), je zelo pomembno, da je mikropigmentacija narejena s skrbnostjo in natančnostjo, saj le tako lahko ustvarimo realističen videz polnega lasišča. Ob nadaljnjem izgubljanju las tretiranega predela ne boste mogli več prekrivati in pike bodo postajale vse bolj vidne.

Primerni kandidati za to obliko mikropigmentacije lasišča so posamezniki, katerih lasna linija je še vedno dovolj izrazita in imajo splošno izgubo gostote las. Kandidat mora imeti še vedno dovolj las na vrhu lasišča in na kroni. Če in ko izpadanje las napreduje in se lasna linija pomika nazaj, pike pa postanejo vidne, je potrebno lase obriti, pikam pa dodati gostoto. Le tako se lahko ohrani realističen videz.

Stranke, ki imajo močnejšo izgubo las sprednje in stranske lasne linije ter veliko izgubo las okoli svoje krone, bodo najverjetneje morali po tretmaju popolnoma obriti lasišče. Ker je cilj mikropigmentacije lasišča, da izgleda 100 % naravno, je pomembno, da smo iskreni do sebe in imamo realna pričakovanja.

Nekateri izmed vas ne čutite potrebe po obritem lasišču ali pa mislite, da vam obrito lasišče ne pristaja. Verjeli ali ne, mnogi moški so se na obrito lasišče hitro privadili in ugotovili, da je njihov novi slog precej osvobajajoč. Prav tako ni več dvoma o tem, da obrito lasišče pristaja večini moških in je videti naravno ter mladostno.

Naš postopek svetovanja o najprimernejši lasni liniji je precej obsežen. Na posvetovanjih upoštevamo vaše želje glede sloga, ki ga želite doseči, in nato skupaj določimo in oblikujemo najprimernejšo linijo. Ustvarimo lahko ravno lasno linijo, zaokroženo, v obliki črke V ali razredčeno ter rahlo pomaknjeno nazaj. Njen rob pa je tisti, ki dokončno definira vaš videz. Lahko je oster in definiran, lahko je mehak in naraven. Vaša nova lasna linija je lahko unikatna tako, kot ste vi sami. In čeprav lahko ustvarimo kakršnokoli lasno linijo je pomembno, da je ta prilagojena vaši obliki glave, starosti in vašemu stilu, saj le realističen videz pomeni uspešno izveden postopek. 

Če niste prepričani, kateri slog ali oblika lasne linije bosta najprimernejša za vas, vam bomo s strokovnimi nasveti pomagali pri odločitvi. Maja Dominič je strokovnjakinja za ustvarjanje različnih lasnih linij, kot so Edge-up, Broken in Jagged. Njena specialnost so personalizirane mehke in naravne lasne linije, ki so individualno prilagojene vsaki stranki posebej. S čutom za estetiko in poznavanjem karakteristik obraza, kako se različne lasne linije prilegajo različnim starostim in oblikam glave ter barvam kož, vam bo priporočala najboljšo rešitev.

Po postopku lahko pričakujete takojšnje rezultate, saj vam že v prvem tretmaju zapolnimo vsa plešasta področja in ustvarimo novo lasno linijo. Lasišče bo takoj po postopku rahlo pordelo, rdečica pa bo v nekaj urah izginila. Pri posameznikih z občutljivejšo kožo lahko rahla rdečica traja malo dlje in bo popolnoma izginila v dnevu ali dveh. Sprva bodo pigmentne pike videti temnejše in večje od načrtovanih. V obdobju treh do štirih tednov se bodo pike zaradi naravnega procesa obnove epidermisa zmanjšale do naravnega videza in njihove končne velikosti. Kot smo že omenili, se mikropigmentacija ustvarja postopoma, običajno skozi tri tretmaje in rezultat se po vsakem tretmaju izboljšuje.

Vsem našim strankam damo natančna navodila, kako negovati in zaščititi lasišče, da bo njihov končni videz trajal mnogo let. Ta navodila so razmeroma preprosta. Intenzivne vadbe, ki povzročajo potenje, niso priporočljive prvih sedem dni po tretmaju in lasišče se ne sme umivati in briti prve štiri dni po tretmaju. Priporočamo tudi, da se prvi mesec izogibate kloriranim bazenom in topikalnim produktom, ki vsebujejo alkohol.

Ena največjih prednostih mikropigmentacije lasišča je ta, da je varna ter neinvazivna in zato večini ljudi po postopku ni potrebno vzeti prostega časa. Naše stranke se pogosto še isti dan vrnejo na delo. Potrebna je le pazljivost, da preprečite morebitne okužbe in da prve dni po postopku zmanjšate izpostavljenost sončni svetlobi.

Kako pogosto si boste krajšali lase je predvsem odvisno od vašega osebnega stila ter od hitrosti rasti las. Večina naših strank si krajša lase vsakih dva do tri dni, da ohranjajo videz sveže obritega lasišča.

Svetlenje barve je normalen in pričakovan del življenjskega cikla mikropigmentacije lasišča. Kratkoročno svetlenje običajno preneha v 6. do 8. tednih. Po zaključku postopka lahko pričakujete, da bo intenzivnost barve trajala več let, običajno med 5 in 10 let. V veliki meri je njena obstojnost odvisna od vašega imunskega sistema ter izpostavljenosti UV žarkom. 

Bistvenega pomena za čim daljšo življenjsko dobo vašega novega videza je pravilno vzdrževanje mikropigmentacije lasišča. Tri preprosta priporočila so: dnevno vlažite lasišče, upoštevajte previdnostne ukrepe pri izpostavljanju UV žarkom in izogibajte se topikalnim izdelkom, ki vsebujejo alkohol (npr. Minoxidil).

V Studiu Senso nas pri delu vodi strokovnost in cilj, da so stranke s svojim novim videzom resnično zadovoljne, zato zagotavljamo 12 mesečno garancijo za naše delo. To jamstvo začne teči z dnem vašega prvega tretmaja in velja za vse stranke, ki se udeležijo vseh tretmajev, ki so bili dogovorjeni v okviru svetovanja. Na posvetovanjih določimo ceno vaše mikropigmentacije lasišča in ocenimo število potrebnih tretmajev za dosego želenega videza. 

Ker različne kože različno sprejemajo pigment, se lahko med postopkom izkaže, da bodo potrebni dodatni tretmaji. Naša garancija vključuje tudi morebitne dodatne tretmaje, ki so potrebni, da ustvarimo videz, ki je bil dogovorjen, vključno s popravkom svetlenja barve. Ti tretmaji so za vas brezplačni in jih v celoti krijemo mi.

To je vprašanje, ki je poleg cene postopka najbolj pogosto. V Sensu uporabljamo pigment, ki je popolnoma organski, 100% naraven, ni testiran na živalih in je veganski. Menimo, da je to najbolj etičen pigment, ki se uporablja v Sloveniji. Pigment je  steriliziran z gama žarki, dermatološko in mikrobiološko testiran in ne vsebuje kakršnihkoli umetnih konzervansov, dišav ali težkih kovin. Je farmacevtske kakovosti, ki je v skladu s kategorijo 1 Direktive o kozmetičnih izdelkih v EU in je evropskega porekla. Ko ga v lasišče vstavimo s pravilno tehniko in v pravo globino tam ne migrira in ne spreminja barve, kot pigmenti za tetovažo ali permanentni make up. Z leti se spreminja le njegova intenziteta, barva pa ostaja enaka. 

V enem tretmaju običajno naredimo od 10.000 do 15.000 pik. Naredimo prednjo lasno linijo, zapolnimo plešasta področja in naredimo prehode v vaše lase.

Razumljivo je, da si vsakdo želi čim hitreje vrniti v svoje običajno življenje. Ko je tretma končan, boste prejeli natančna navodila o negi lasišča po postopku. Priporočamo, da se prvih sedem dni po tretmaju izogibate treningom, kje se močno potite. Potenje v prvih dneh lahko vpliva na počasnejše celjenje lasišča in močnejše bledenje pigmenta.

Na to vprašanje ni enotnega odgovora. Teoretično bodo pigmenti ostali v koži vidni več kot 20 let, vendar bo vaša mikropigmentacija v tem času gotovo močno posvetlela. Kar pomeni, da boste potrebovali tretmaje osvežitve, če boste želeli ohranjati vaš novi videz. Dolgoročnega svetlenja barve torej ni mogoče preprečiti, lahko pa jo s kratkim postopkom zopet osvežimo.

Naše stranke običajno potrebujejo osvežitev barve vsakih 3 do 5 let. Nihče vam ne more natančno oceniti, kdaj točno boste potrebovali osvežitev, vendar pa lahko z ustrezno nego lasišča ter zaščito pred UV žarki dosežete, da bo vaša mikropigmentacija lasišča trajala mnogo let.

Postopek osvežitve običajno traja od 1 do 2 ur. Cena 1 ure postopka je 350,00 €.

Vsakdo, ki se odloča o postopku mikropigmentacije lasišča, se sooči z vprašanjem, ali bomo dosegli želen rezultat. Ker gre za naš videz je to povsem razumljivo. 

Kot vodilni strokovnjaki v Sloveniji, ki izvajamo postopek mikropigmentacije lasišča, lahko povemo, da so vsi rezultati mikropigmentacije brezhibni, naravnega videza in neopazni. Vendar resničnost, ki jo vidimo tam zunaj, na žalost ni vedno tako popolna, zato premislite glede izbire izvajalca.

Če želite, da bo vaša mikropigmentacija videti naravno in neopazno, je to popolnoma mogoče. Vendar imejte v mislih, da tega ne boste dosegli z iskanjem najcenejšega in najbližjega ponudnika. Nekateri posamezniki so se v svetu uveljavili kot svetovni voditelji v tej panogi in ti visoko usposobljeni strokovnjaki so zlata vredni. Talent je pri sami izvedbi postopka dragocen zato ga ne podcenjujte. Na vas je, da dobro raziščete trg ponudnikov, preden se odločite za postopek. In ne pozabite: bolje, da se za mikropigmentacijo lasišča ne odločite, kot pa da je slabo izvedena.

V Studiu Senso našim strankam ustvarimo edinstven in nepredstavljivo naraven videz. Za nas je mikropigmentacija popolna takrat, ko daje realističen videz. Ko je avtentična in je videti kot pravi lasje. Ljudje okoli vas bodo opazili, da se je na vas nekaj spremenilo, da ste videti drugače. Vendar ne bodo ugotovili kaj je tisto, kar daje vašemu videzu mladostnost, živahnost in privlačnost. Vedeli bodo le tisti, katerim boste povedali sami.

To je ena od skrbi, ki je povsem upravičena. Barva naših las je na splošno sestavljena iz različnih barvnih odtenkov. Pri izvajanju postopka mikropigmentacije vedno pazimo, da se barva pigmenta ujema z barvami vaših las in je ustrezna za vaš fototip. Med tretmaji uporabimo različne odtenke, s katerimi dosegamo realistične rezultate. Večina ljudi ima v obdobju sivenja vedno nekaj las svetlih tonov in nekaj las temnih tonov. Temu v žargonu pravimo ‘’salt and pepper’’ videz. In prav tak videz lahko ustvarimo z mikropigmentacijo lasišča. Vaša mikropigmentacije se bo skozi leta nežno ‘’mehčala’’ ter nežno svetlela in se tako počasi, skupaj z vami starala.

Vašo mikropigmentacijo lasišča lahko osvežimo, spremenimo ali izboljšamo. Morda boste čez nekaj let želeli spremeniti lasno linijo v bolj ostro ali morda v bolj mehko, konzervativnejšo. Morda boste želeli dodatno gostoto ali temnejšo barvo. Morda boste želeli le popravek bledenja. Tu smo za vas, da bo vaš videz odražal tisto, kar želite.

Odgovor je - da. 

Pa poglejmo to zadevo malo podrobneje. Ali že razmišljate o njeni odstranitvi? Če je odstranjevanje mikropigmentacije v ospredju vaših misli, je bolje, da o postopku sploh ne razmišljate. Mikropigmentacija lasišča je in bi morala biti izkušnja, ki spreminja življenje na bolje. Stranke, ki k procesu pristopijo z negativnimi mislimi že v samem začetku, so najpogosteje kandidati za njeno lasersko odstranjevanje. 

Obenem pa je prav, da se o postopku odstranitve predhodno informirate. Morda pa izvajalec le ne bo naredil tako popolno, kot vam je obljubil. Ali pa boste imeli nerealna pričakovanja. Ali pa si boste čez čas enostavno premislili.

Danes je uporaba laserske energije najbolj razširjena metoda odstranjevanja mikropigmentacije lasišča. Ker je pigment v kožo vstavljen v manjšo globino in ker so delci pigmenta manjši, je mikropigmentacijo običajno lažje odstraniti kot klasično tetovažo.

Mikropigmentacija lasišča ne poškoduje vaših las in prav tako ne poškoduje transplantiranih las. Pri mikropigmentaciji se dotaknemo le zgornje, papilarne plasti dermisa. Žleza, ki proizvede las, pa leži globoko v retikularnem dermisu.

Norwood Hamilton lestvica prikazuje stopnjo izpadanja las pri moški androgeni alopeciji. Razvil jo je dr. James Hamilton leta 1950, dokončno pa jo je oblikoval dr. O’Tar Norwood leta 1975. Lestvica Norwood ponuja enostavne slike, ki kažejo izgubo las po enem od običajnih vzorcev izpadanja las pri moških.

Ludwig - Savin lestvica se uporablja za določanje stopnje izgube las pri ženskah. Najpogostejši vzorec ženske androgene plešavosti je redčenje las okoli srednje črte. Lestvica prikazuje tri stopnje napredovanja plešavosti pri ženskah.