Moška plešavost

...lahko jo prikrijemo 

Vzroki za moško plešavost

Moška plešavost ali androgena alopecija je najpogostejši vzrok izpadanja las in prizadene več kot polovico moških do 50. leta starosti. Izpadanje las se lahko pojavi že v najstniških letih, običajno pa se prične v poznih 20. in zgodnjih 30. letih. Najpogostejši vzrok za trajno izpadanje las je dedne narave in ga poznamo pod pojmom androgena alopecija. Je izraz za moški ali ženski vzorec plešavosti. Običajno se pojavi postopoma, s staranjem in v predvidljivih vzorcih. Moška androgena plešavost ima tipične znake, ki jih opredeljuje Norwood Hamiltonova shema moške plešavosti. Pri moških se lasje pričnejo redčiti nad čelom in na sencih, kjer se lasna linija počasi pomika nazaj ter na kroni glave. Ko plešavost napreduje se ti dve področji stakneta in na koncu, v zadnji stopnji, ostane le še kratek venec las nad ušesi in na zatilju. Na tem predelu pleša nikoli ne nastane.

Plešavost je lahko tudi začasna. Začasno izgubo las povzročijo predvsem hormonske motnje, nekatere oblike zdravljenja, kot so obsevanje, kemoterapija ali določene vrste zdravil, kronične bolezni, neustrezna prehrana, hitra izguba telesne teže, dolgotrajen stres ali hude čustvene motnje, nosečnost ali porod ter kemične snovi za oblikovanje pričesk. Zelo pogosta oblika začasne plešavosti je telogeni efluvij, kjer lasje pričnejo izpadati takoj ali nekaj mesecev po stresnem dogodku ali jemanju zdravil. Pri tej obliki plešavosti lasni mešiček ni trajno okvarjen in v večini primerov lasje čez nekaj mesecev zopet zrastejo nazaj.

Alopecija areata ali krožna plešavost je sistemska avtoimunska motnja, pri kateri telo napade lastne anagene dlake in zavre ter ustavi njihovo rast. Povezujejo jo z dejavniki dednosti. V nekaterih primerih se lasje ponovno razvijejo in se predhodno stanje ne ponovi, v drugih primerih pa pride do izgube las in ponovne rasti v nekaj letih.

Plešavost lahko nastane tudi zaradi trihotilomanije - motnje puljenja las. Pogosto vlečenje ali puljenje las lahko resno in nepopravljivo poškoduje lasne mešičke. Trajno plešavost lahko povzroči tudi brazgotinska plešavost, kjer se koža po opeklinah ter hudih poškodbah ali lupusu zabrazgotini, kar vodi do propada lasnih mešičkov. Več o vzrokih izpadanja las si preberite v našem blogu: 5 najpogostejših vzrokov izpadanja las.

Rešitve za moško plešavost

Če se soočate z moško androgeno plešavostjo vedite, da niste edini. Čeprav moške plešavosti še ni mogoče pozdraviti, jo lahko upočasnimo ali prikrijemo. Danes je za preprečevanje in prikrivanje plešavosti na voljo nešteto izdelkov in tretmajev in njihov seznam se z vsakim letom daljša. Med najpogostejšimi so jemanje zdravil, tretmaji spodbujanja rasti las, nanos losjonov in pen za spodbujanje rasti las, lasni sistemi ter operacije presaditve las.

Vse te sodobne rešitve preprečevanja plešavosti in spodbujanja rasti las so v velikem porastu. Najhitreje rastoča rešitev za prikrivanje plešavosti v zadnjih letih je mikropigmentacija lasišča. Je neinvazivna, prilagodljiva in ostaja edina trajna rešitev za prikrivanje plešavosti s takojšnjimi in zajamčenimi rezultati.

Več o postopku

Svoboden sem spet, zato Maja, hvala ti.

Vsa mnenja

Popolna zaupnost

Ker za vas želimo le najboljše, stremimo k popolnosti. Za nas je mikropigmentacija popolna takrat, ko daje realističen videz. Ko je avtentična in je videti kot pravi lasje. Ljudje okoli vas bodo opazili, da se je na vas nekaj spremenilo, da ste videti drugače, bolje. Vendar ne bodo ugotovili kaj je tisto, kar daje vašemu videzu mladost, živahnost in privlačnost. Vedeli bodo le tisti, katerim boste povedali sami.

Naj bo vaša odločitev pravilna

Temeljito razumevanje procesa mikropigmentacije lasišča je ključno, da bo vaša odločitev o postopku pravilna. Zato vsem našim strankam nudimo tri polurne brezplačne konzultacije, kjer vas podučimo o postopku in vseh njegovih vidikih. Tu se pogovorimo o vaših željah ter pričakovanjih in pogovorimo se, kaj lahko dejansko dosežemo. Z enim samim razlogom. Da se odločite prav. Da bo mikropigmentacija lasišča tista, ki vam bo spremenila življenje na bolje.

Brezplačen posvet