Blog objava

4 znanstveni razlogi zakaj nas je strah plešavosti

4 znanstveni razlogi zakaj nas je strah plešavosti

| Čas branja: 2 min

Plešavost je danes tako pogosta, da bi lahko veljala za običajen pojav, še posebej  pri moških. Pravzaprav je danes bolj nenavadno to, da nisi plešast. Kljub temu, da  je plešavost vse prej kot redek pojav, pa veliko ljudem povzroča stisko in tesnobo.

Psihološki vplivi plešavosti

Kot družba se premalo zavedamo, da lahko izpadanje las pri nekaterih moških povzroči psihološko stisko in slabo vpliva na njihovo samopodobo in samozavest. Plešavost ima pri velikem številu moških močne psihološke učinke. Nekateri so deležni komentarjev, dovtipov, celo posmehov zaradi svoje plešavosti, kar lahko slabo vpliva na samopodobo. Tu so tri znanstvena spoznanja, zakaj moški jemljejo izgubo las tako osebno in zakaj večina njih išče rešitve proti plešavosti.

Samopodoba

Veliko moških doživlja stisko zaradi sprememb v svojem videzu. Izpadanje las močno vpliva na to, kako vidimo in sprejemamo sebe. Ljudje velikokrat svoj videz primerjamo z drugimi, kar med drugim vpliva na oblikovanje naše telesne samopodobe. Velik vpliv na našo telesno samopodobo ima tudi naša lastna percepcija tega, kako nas vidijo drugi.

Lasje so naša pomembna zunanja značilnost. Tako samske moške pogosto skrbi, da si no bodo nikoli našli partnerico, tiste, ki so v zvezi pa pogosto skrbi, da svojim partnericam ne bodo več privlačni.

Pojav depresije

Nekateri moški se brez težav soočajo z izpadanjem las. Nasprotno pa nekateri moški zaradi plešavosti postanejo depresivni. Zaradi kroničnega stresa, ki jim ga povzroča izpadanje las se jim zdi, da izgubljajo nadzor nad svojim življenjem. Hkrati je prisotno razmišljanje, da je izpadanje las nepopravljivo, kar povzroča visoko stopnjo tesnobe.

Občutki ponižanja

Veliko moških pravi, da so med znanci in prijatelji postali tarča posmeha. Žaljivke o plešasti glavi vplivajo na človekovo duševnost, psihično stabilnost in samozavest. Pomembno je, da ti občutki ne ostanejo potlačeni v podzavesti in da prizadeti poišče strokovno pomoč. 

Zavedanje o nemoči

Petina moških bo do svojega 20. leta starosti doživela prvo izgubo las, kar pomeni, da je plešavost nekaj, kar lahko prizadene tako mlade kot starejše moške.

Velikokrat zasledimo, da se mnogim zdi plešavost privlačna. In ne glede na to, kolikokrat slišimo ali preberemo ta stavek, se plešavost še vedno enači z izgubo moškosti. Podobno, kot je pri ženskah menopavza pogosto povezana z izgubo ženskosti. Spomnite se svetopisemske zgodbe o Samsonu in Dalili, kjer so bili Samsonovi lasje njegov vir moči, dokler jih Dalila ni odrezala. Podoba debelega, plešastega starca, ki se mu posmehujejo zaradi njegovega videza, se močno vtisne v srce mladim moškim, ki se jim lasje redčijo.

Vendar to ni več le strah pred posmehom. Plešanje nas zaradi povezave s staranjem spominja na minljivost. Sporoča nam, kako nemočni smo in kako malo nadzora imamo nad svojim telesom.

Povsem normalno je, da oseba, ki izgublja lase občuti stisko ali depresijo. Sprejeti plešavost ni enostavno. V primerih, ko je  nizka samozavest prisotna že pred pojavom plešavosti, je njeno sprejetje toliko težje. Če bi radi izvedeli kaj več o tretmajih reševanja plešavosti nam pišite ali nas pokličite. Z veseljem se bomo pogovorili z vami.

Povzeto po: https://www.researchgate.net

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj