Blog objava

Izpadanje las pri mladostniku: ali ga je mogoče ustaviti

Izpadanje las pri mladostniku: ali ga je mogoče ustaviti

| Čas branja: 1 min

V dobi družbenih medijev, kjer je vizualnost tako zelo močna, nam lahko prezgodnje izpadanje las ustvarja krhko samopodobo.

Mladi, ki začnejo izgubljati lase, običajno najprej iščejo odgovore in možnosti reševanja plešavosti na spletu. Kar pa lahko ustvari še več nejasnosti. Na trgu obstaja na tisoče izdelkov za preprečevanje izpadanja las in upočasnjevanja plešavosti, ki prepričujejo ranljivega potrošnika o njihovi učinkovitosti. Večina od njih prinese bodisi malo bodisi nič rezultatov. 

Vzroki izpadanja las pri mladostnikih

Potencialni vzroki za izpadanje las pri mladostnikih so genetski dejavniki, hormonska neravnovesja in nekatera zdravstvena stanja. V mnogih primerih je lahko izpadanje las ob pravilnem in dovolj zgodnjem zdravljenju reverzibilno.

Ali je možno ustaviti izpadanje las pri mladostnikih?

Nekatere vzroke izpadanja las pri mladostnikih je mogoče ustaviti in jih odpraviti. Če je npr. izguba las posledica neravnovesja ščitničnih hormonov, lahko odprava hormonskega neravnovesja izboljša rast las. Če je izguba las posledica trihotilomanije lahko pomaga psihološka terapija ali zdravila. Če je vzrok izpadanja las nezadostna prehrana in dieta, lahko s krvnimi testi ugotovijo morebitno pomankanje pomembnih hranil, ki ga lahko s pravilno prehrano ali predpisano količino prehranskih dodatkov odpravimo.

Kadar je vzrok izpadanja las gensko pogojen je pričakovati, da da bo plešavost skozi leta verjetno napredovala. Zdravila, ki bi trajno ustavila moško androgeno plešavost, še nimamo. Dobra novica pa je, da je moško androgeno plešavost s pravilnim in dovolj zgodnjim zdravljenjem mogoče upočasniti.

Najboljši način, da ugotovite ali lahko izpadanje las pri mladostnikih ustavite je, da obiščete zdravnika, ki bo diagnosticiral za katero vrsto plešavosti gre in vam svetoval najprimernejšo terapijo. Če se želite pogovoriti o tem, kako vam mi lahko pomagamo, ne odlašajte in nas kontaktirajte

Photo by Rugged Motorbike Jeans via Pixabay.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj