Blog objava

Ali imate moško androgeno plešavost? Kako jo prepoznati?

Ali imate moško androgeno plešavost? Kako jo prepoznati?

| Čas branja: 1 min 15 sec

Ali ste opazili, da vaši lasje postajajo čedalje tanjši, krajši in to brez razloga? Če je tako, obstaja verjetnost, da imate moško androgeno plešavost.

Dejstvo je, da lahko tudi najbolj gosti in najdebelejši lasje postanejo tanjši, redkejši in lahko trajno izpadejo. Čeprav sta plešavost in redčenje las pogosta pojava v starosti, nam raziskave kažejo, da bo povprečen moški do svojega 35. leta že opazil neko obliko izgube las.

Nihče od nas ne želi izgubiti las. Vendar pa je moška androgena alopecia najpogostejši vzrok izpadanja las pri moških, ki prizadene približno polovico moških do 50. leta starosti. Redčenje las se lahko pojavi že v najstniških letih, običajno pa se prične v poznih 20. in zgodnjih 30. letih. Po zadnjih študijah ima kar tretjina moških do 30. leta starosti eno od stopenj plešavosti.

Najpogostejši vzrok za izpadanje las je dedne narave in ga poznamo pod pojmom androgena alopecija in je izraz za moški ali ženski vzorec plešavosti. Običajno se pojavi postopoma, s staranjem in v predvidljivih vzorcih. Moška androgena alopecija ima tipične znake, ki jih opredeljuje Norwood Hamiltonova shema moške plešavosti. Pri moških se lasje pričnejo redčiti nad čelom in na sencih, kjer se lasna linija počasi pomika nazaj, ter na kroni glave. Ko plešavost napreduje se ti dve področji stakneta in na koncu, v zadnji stopnji, ostane le še kratek venec las nad ušesi in na zatilju. Na tem predelu pleša nikoli ne nastane.

Če se soočate z moško androgeno plešavostjo vedite, da niste edini. Čeprav plešavosti še ni mogoče pozdraviti jo lahko upočasnimo ali prikrijemo. Brez dvoma je mikropigmentacija lasišča najhitreje rastoča rešitev za prikrivanje plešavosti v zadnjih letih. Tradicionalne rešitve, kot so presaditev las, začasni premazi in sistemi za lase, so seveda možnosti za moderen in eleganten videz današnjega človeka. Vendar se vse več moških odloči za mikropigmentacijo lasišča, ker je neinvazivna, prilagodljiva in ostaja edina trajna rešitev za prikrivanje plešavosti s takojšnjimi in zajamčenimi rezultati.

Če bi radi izvedeli kaj več o tretmajih reševanja plešavosti nam pišite ali nas pokličite. Z veseljem se bomo pogovorili z vami.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj