Blog objava

Ali lahko prehranska dopolnila spodbujajo rast las?

Ali lahko prehranska dopolnila spodbujajo rast las?

| Čas branja: 2 min 15 sec

Čeprav je najpogostejši vzrok za izpadanje las genetika, lahko nekateri dejavniki, kot so hormoni, vpliv okolja in življenjskega sloga ter prehrana, spodbujajo k hitrejšemu izpadanju las. V današnjem blogu opisujemo, kako pomanjkanje vitaminov in jemanje prehranskih dodatkov vpliva na izpadanje las in njihovo ponovno rast.

Za zdravje in pravilno delovanje naših organov ima prehrana ključno vlogo. Prav tako ima prehrana pomembno vlogo pri rasti in zdravju človeških las. Ker imajo lasni mešički velik celični pretok, potrebujejo stalno oskrbo s hranili za nemoteno obnavljanje. Ker je 90% naših las na lasišču v danem trenutku v anageni - rastni fazi, potrebujejo zadostno količino pomembnih elementov, kot so beljakovine, vitamini in minerali, da dosegajo zdravo rast. Pomanjkanje pomembnih prehranskih elementov ne prispeva le k izpadanju las, temveč vodi tudi k strukturnim nepravilnostim in pigmentnim spremembam las. Na srečo je prehransko ravnovesje reverzibilen in odpravljiv vzrok za izpadanje las.

Pomembna hranila za naše lase

Vitamini in minerali, ki so pogosto povezani z izpadanjem las so:

  • Vitamin A.
    Dokazano je, da prekomerna količina vitamina A prispeva k izpadanju las. Študija je ocenila spremembe v ciklusu in rasti las, ki jih povzroča izotretinoin (sintetični analog vitamina A), ki se običajno uporablja za obvladovanje aken vulgaris. Raziskovalci so poročali, da so imeli udeleženci raziskave v obdobju treh do sedmih mesecev zmanjšano število, gostoto in odstotek las v anageni - rastni fazi.

  • Železo.
    Vloga pomanjkanja železa v našem telesu pri spodbujanju izpadanja las je bila z znanstvenimi raziskavami dokazana že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. V začetku 21. stoletja je bila ta vloga dodatno znanstveno podprta, ko so v obdobju več kot šest mesecev ocenjevali ravni feritina pri zdravih ženskah z nenehnim izpadanjem las. Rezultati so pokazali, da je imelo več kot 96% udeleženk koncentracijo feritina v telesu pod normalno mejo. Esencialna aminokislikna L-lizin je povezana s shranjevanjem železa v telesu in pospeševanjem izpadanja las.

  • Selen.
    Podobno kot vitamin A, tudi pretiran vnos selena negativno vpliva na cikel rasti las. Leta 2008 so pri 200 posameznikih po zaužitju tekočih prehranskih dopolnil poročali o izbuhu akutne toksičnosti selena. 72% prizadetih posameznikov je poročalo o hitri izgubi las.

  • Vitamin B.
    Ob upoštevanju skupine vitaminov B je pomembno vedeti, da so z izpadanjem las povezani pomankanje riboflavina, biotina, folata in vitamina B12. Vendar pa je v nasprotju s splošnim prepričanjem na voljo premalo literature, ki bi podprla vlogo dodatkov biotina za zmanjševanje izpadanja las. Podobno obstaja premalo študij, ki bi podprla priporočila glede dodatkov cinka, riboflavina, folne kisline ali vitamina B12 in njihovega pozitivnega vpliva na izpadanje las.

  • Vitamin C.
    Statistični podatki kažejo, da je pomanjkanje vitamina C povezano z izpadanjem las.

  • Vitamin D.
    S svojimi imunomodulatornimi mehanizmi je vloga vitamina D pogosto povezana z avtoimunskimi boleznimi, kot sta androgena alopecija in telogeni efluvij. Raziskovalci so ravni vitamina D v telesu povezali z resnostjo, vzorcem in trajanjem androgene alopecije. Ugotovili so, da ima 96% preiskovancev pomanjkanje vitamina D in da raven vitamina D negativno korelira z resnostjo bolezni.

  • Vitamin E.
    Ima pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja oksidantov / antioksidantov in zaščiti telesa pred poškodbami zaradi delovanja prostih radikalov. Posledično lahko pomaga vzdrževati zdravo lasišče in lase.

Ali jemanje prehranskih dopolnil pomaga proti izpadanju las?

Prehranska dopolnila lahko potencialno ustavijo prekomerno izpadanje las in jim povrnejo nekdanji sijaj. Ključno pa je vedeti, da so prehranski dodatki učinkoviti le, če je prehrana edini vzrok izpadanja las. Pravzaprav je razlog, da večina ljudi ne doseže želenih učinkov ob jemanju prehranskih dopolnil za povrnitev rasti las ta, da ne uspejo blokirati vseh možnih razlogov za izpadanje las.

Pomembno je, da svojemu telesu z uravnoteženo prehrano zagotovimo pomembna hranila in se pred uporabo prehranskih dodatkov pogovorimo s svojim zdravnikom. Ko gre za vitamine ne velja, da je več boljše, včasih lahko preveč vitaminov škoduje. 

Povzeto po: https://www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/best-vitamins-for-hair-loss-prevention

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj