Blog objava

Šampon proti izpadanju las: ali deluje?

Šampon proti izpadanju las: ali deluje?

| Čas branja: 2 min 30 sec

Od aktualnih losjonov, šamponov in mask za negovanje las, je na trgu na tisoče izdelkov, namenjenih preprečevanju izpadanja las in upočasnjevanju plešavosti. Vprašanje, ki se ob tem pojavi je, ali resnično delujejo. 

Nihče ne želi izgubljati svojih las. Toda na žalost je prekomerno izpadanje las za mnoge ljudi resničnost, ko se staramo, zaradi zdravstvenih stanj ali prehranskih pomanjkljivosti ali pa preprosto zaradi svojih genov. In prav zaradi številnih vzrokov, ki vplivajo na redčenje las, na žalost ni enega posameznega čudežnega izdelka, ki bi lahko odpravil težave z redkimi lasmi.

Preden lahko ločimo dejstva od mitov, se moramo najprej vrniti k osnovam in ponoviti, kaj točno povzroča izpadanje las. 

Kateri je najpogostejši vzrok izpadanja las?

Vzrokov za izpadanje las je veliko, najpogostejši krivec pa je dihidrotestosteron (DHT) - moški spolni hormon, ki je prisoten tako v moškem kot tudi v ženskem telesu (čeprav v manjših količinah). DHT potuje po krvnem obtoku in se veže na receptorje na lasnih mešičkih lasišča, zaradi česar lase oslabijo in na koncu tudi trajno izpadejo.

Sedaj, ko vemo, da moško in žensko androgeno plešavost povzroča DHT, lahko lažje odgovorimo na vprašanje: ali šampon proti izpadanju las deluje.

Ali šampon proti izpadanju las dejansko deluje?

Pomembno je vedeti, da s šamponi lahko vplivamo le na lasišče, glavni vzrok plešavosti pa se dogaja pod površino - v lasnem mešičku. Kar pomeni, da če smo gensko nagnjeni k izpadanju las, ne moremo vzeti čudežnega šampona, da bi lahko ustavili izpadanje las (vsaj do sedaj še ne).

Pri zdravljenju izpadanja las so nekateri šamponi lahko učinkoviti le, če je izpadanje las posledica kožnih stanj lasišča, kot sta luskavica ali prhljaj. V takih primerih so lahko zaradi vnetij na lasišču naši lasje tanjši in šampon lahko pomaga zmanjšati ali preprečiti nadaljnja vnetja. Nekateri šamponi obljubljajo povečan pretok krvi na lasišču in s tem pomagajo lasem do pomembnih hranil, ki so potrebne za zdravo rast las. 

Šampon proti izpadanju las lahko torej:

  • pomaga lasem, da zadržijo vlago in so zato videti bolj gosti in polni,

  • zmanjša krhkost ter lomljivost las in so zato videti manj redki.

Kaj lahko še storimo za bolj zdrav videz las

Ne glede na to, kako malo si lahko obetamo od šamponov proti izpadanju las, ni še vse izgubljeno. Sami si lahko doma pomagamo s šamponi in pilingi, ki spodbujajo prekrvavitev lasišča in s tem povečamo dotok pomembnih hranil do lasnih mešičkov. Učinkovine, ki imajo pozitiven vpliv na zdrav videz las so predvsem biotin, cink, niacin ter salicilna kislina.

Ključno je, da šampon proti izpadanju las uporabljate kot dopolnilno nego k učinkovitejšim in FDA odobrenim terapijam proti izpadanju las. Tudi najbolj dragi in reklamirani šamponi ne bodo odpravili osnovnega vzroka težave, lahko pa lasem povrnejo zdrav in posledično bolj poln videz. Podobno velja za prehranska dopolnila. Kadar je vzrok za izpadanje las pomanjkanje ključnih mikrohranil v naši prehrani, lahko ta telesu dajo potreben zagon za rast bolj zdravih in močnejših las.

Nenazadnje, izogibajte se izpostavljanju las prekomerni vročini. Ali gre za prhanje z vročo vodo ali za pripomočke za oblikovanje pričeske, bodite vedno previdni, saj lahko povzročijo nadaljnjo škodo že tako šibkim lasem.

Zaključek

Novi šamponi proti izpadanju las polnijo police trgovin. Na žalost nobeno od njih ne ustavi moške ali ženske androgene plešavosti - vsaj do sedaj ne. Na srečo pa obstaja upanje. Vedno lahko poskusite z mikropigmentacijo lasišča, da obnovite lasno linijo, ki ste jo nekoč imeli in si dvignete samozavest in povrnete svobodo.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj