Blog objava

Presaditev las: ali sem primeren kandidat

Presaditev las: ali sem primeren kandidat

| Čas branja: 2 min 30 sec

Če razmišljate o presaditvi las, obstaja veliko dejavnikov zaradi katerih je odgovor na to osebno in edinstveno vprašanje za vsakega posameznika drugačen. Ali ste primeren kandidat za presaditev las je odvisno od več dejavnikov. Preberite 4 najpomembnejše.

Večina ljudi, ki razmišlja o presaditvi las se ne zaveda obsega in možnih omejitev te medicinske posebnosti. Ko razmišljamo o novi lasni liniji in gostoti, ki nam jo bo prinesla presaditev las je dobro, da smo konservativni. Danes vemo, da je moška androgena plešavost progresivna in da skozi leta napreduje. Zato je dobro, da odločitev o operaciji ne temelji le na trenutnem videzu, ampak si v mislih predstavljamo naš videz v prihodnost - kako bomo videti, ko bo naša plešavost napredovala.

Ali ste primeren kandidat za presaditev las je odvisno od več dejavnikov:

  • vrste in stopnje izpadanja las,
  • vaše starosti,
  • vaših donatorskih las,
  • vaših pričakovanj

1. Trenutna stopnja vaše plešavosti

Vzrok, da vam lasje izpadajo je povezan z mnogimi dejavniki in pomemben dejavnik je vaša družinska anamneza. Če je v vaši družini več posameznikov, ki imajo obsežno izpadanje las, obstaja verjetnost, da boste tudi vi izgubljali lase. Pri načrtovanju presaditve las je potrebno upoštevati vaš vzorec izpadanja las in stopnjo potencialne izgube las. Če je vaše izpadanje las stabilno in če se je upočasnilo na normalen cikel, ste boljši kandidat za operacijo presaditve las. 

2. Vaša starost

Čeprav za presaditev las ni natančno določene najnižje starosti, se na splošno operacija ne izvaja pri osebah, mlajših od 25 let. Razloga za to sta dva. Presaditev las vam lahko povzroči tako imenovani ‘’shock loss’’ oz. postoperativni efluvij, ko se med postopkom presaditve poškodujejo obstoječi zdravi lasje zaradi vpliva anestetikov ali zaradi fizične poškodbe lasišča pri kirurškem rezu. Drugi razlog je ta, da imate na lasišču še veliko las, ki so gensko občutljivi na hormon dihidrotestosteron in ko bo vaša plešavost napredovala, bo plešasto področje vse večje. Čeprav je vsakdo izmed nas edinstven in se proces izpadanja las pri vsakemu razlikuje, je povprečna starostna meja za primernost operacije nad 35 let. Do te starosti namreč pričakujemo, da se bosta hitrost in obseg izpadanja las stabilizirali.

3. Gostota donatorskih las

Vsak posameznik ima drugačno gostoto las. Pri presaditvi las je zelo pomembno skrbno načrtovanje položaja vsakega presajenega lasu, saj imamo le omejeno število donatorskih las. Število graftov ali presadkov se od posameznika do posameznika razlikuje. Namreč če in ko plešavost napreduje, se lahko zgodi, da ne bo dovolj donatorskih las, da bi dosegli zadovoljivo prekrivnost.

4. Vaša pričakovanja

Pomemben dejavnik pri odločitvi za operacijo so tudi vaša pričakovanja. Če bi želeli zgostiti lase le na enem predelu lasišča, kateri predel bi to bil?

Pomembno je, da se pripravite na končni rezultat in kaj vas bo resnično najbolj razveselilo. Zavedati se morate, da običajno nihče ne more dobiti polno lasišče samo z eno operacijo. Da boste dosegli najboljše rezultate morate imate dovolj donatorskih las in morda bo potrebna več kot samo ena dodatna operacija. Hkrati se morate zavedati, da lahko vaša plešavost napreduje in da bo videz lasišča, ki bi ga z operacijo presaditve las dosegli danes, v prihodnosti manj poln in redkejši.

Ko razmišljamo o presaditvi las moramo razumeti, da gre za omejen postopek. Lasje so omejen vir in ko jih enkrat uporabimo za presaditev, jih ni mogoče ponovno uporabiti. Hkrati pa novih las še ni mogoče ustvariti. Potrebno je narediti kompromise. Če je npr. naša plešavost že močno napredovala ali če imamo še dovolj las, a naša plešavost močno napreduje in želimo imeti močno sprednjo lasno linijo, moramo sprejeti dejstvo, da ne bomo imeli dovolj donatorskih las, da bi kirurg lahko ustvaril enako gostoto tako spredaj kot tudi na vrhu glave. Sprednja lasna linija bo lahko močna, vrh in krona lasišča pa bosta imeli postopno nižjo gostoto. 

Na koncu pa je potrebna tudi potrpežljivost. Vaši transplantirani lasje bodo potrebovali čas, da prerastejo v močne in zdrave lase.

Zaključek

Operacija presaditve las ima svoje prednosti in marsikomu je všeč občutek pravih las na lasišču. S kombinacijo presaditve las in našega naprednega postopka mikropigmentacije lasišča boste izkoristili najboljše iz obeh tretmajev. Dosegli boste prave lase z videzom debeline in polnosti.

Če želite poklepetati o tem, kako postopka mikropigmentacije lasišča in presaditev las delujeta skupaj, se lahko tukaj povežete z Majo Dominič. Popolnoma brezplačno in brez obveznosti.

Lahko pa si preberete več o naši storitvi Po presaditvi las.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj