Blog objava

Ali koronavirus povzroča izpadanje las

Ali koronavirus povzroča izpadanje las

| Čas branja: 1 min

Uradna izjava Ameriške akademije za dermatologijo je, da sta koronavirus in pojav izpadanja las povezana.

‘’Vročina je pogost simptom koronavirusa. Nekaj mesecev po visoki vročini ali po okrevanju po bolezni, mnogi opazijo izpadanje las’’ je uradna izjava Ameriške akademije za dermatologijo. Ta vrsta nenadnega in hitrega izpadanja las je znana kot telogeni efluvij. Pogosto se pojavi dva do tri mesece po preboleli bolezni ali vročini in lahko traja šest do devet mesecev.

V zadnjem letu pandemije so se ravni stresa pri ljudeh močno povečale in dolgotrajni čustveni stres lahko povzroči motnje v fazi rast las in posledično začasno izgubo las. Pri tej obliki plešavosti lasni mešički preidejo v telogeno fazo, t.j. fazo mirovanja, na koncu katere izpadejo in nov cikel rasti se ne prične. Oseba to zazna kot nenadno, hitro izpadanje las, ki se običajno prične dva do tri mesece po sprožilnem dejavniku in lahko traja nekje od šest do devet mesecev in le redko dlje. Praviloma je redčenje najizrazitejše na sencih in vrhu lasišča.

Pozitivna stvar izpadanja las zaradi koronavirusa, bolezni, vročine ali stresa je, da lasni mešiček ni trajno okvarjen in lasje skoraj vedno po nekaj mesecih zopet pričnejo rasti. Le čas jim moramo dati.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj