Blog objava

Izpadanje las moški: Kaj pomaga in rešitve, ki so vam danes na voljo

Izpadanje las moški: Kaj pomaga in rešitve, ki so vam danes na voljo

| Čas branja: 2 min 30 sec

Ali ste vedeli, da se bo več kot polovici moškim do 50. leta starosti lasišče vidno zredčilo? Odstotek je šokantno visok, vendar je resničen. Na srečo je bilo v zadnjih letih pri iskanju rešitev proti plešavosti in izpadanju las pri moških veliko napredka.

Izpadanje las moški: kdo so kandidati za zdravljenje in tretmaje proti izpadanju las:

  • vsi, ki imajo kakršnokoli obliko izpadanja las,
  • tisti, ki se jim lasišče redči zaradi bolezni,
  • vsi, ki so kakorkoli nezadovoljni z izgubo las zaradi starostnih sprememb

Na trgu je na tisoče izdelkov (aktualnih losjonov, šamponov, mask ipd.) namenjenih preprečevanju izpadanja las pri moških. Večina njih prinese malo ali pa nič rezultatov. Čeprav ljudje običajno izgubimo približno 100 las na dan, to ne povzroči vidnega redčenja las, ker hkrati rastejo novi lasje. Medicinski problem nastane, ko je cikel rasti in ponovne rasti las moten ali ko je lasni mešiček uničen.

Z leti so znanstveniki in raziskovalci razvili nove izdelke in načine zdravljenja, vprašanje, ki se ob tem pojavlja pa je, ali resnično delujejo. Predstavljamo 5 najpogostejših tretmajev proti izpadanju las pri moških, ki so vam danes na voljo in ali so vredne vašega denarja ali ne.

Izpadanje las moški: rešitve

  1. Začasne rešitve spodbujanja rasti las

    Te najdemo v večini lekarn in so običajno v obliki losjona, pene ali šampona za boljšo rast las in so na voljo brez recepta. Lokalni šamponi in losjoni pripomorejo k boljši prekrvavitvi lasišča in s tem boljši oskrbi lasnega mešička Če vsebujejo učinkovino Minoxidil, lahko po doslej objavljenih raziskavah, od 10% do 14% moških pričakuje izboljšano rast las. Uporabljajo se vsakodnevno in delujejo le za čas, ko produkt uporabljate. Ko produkt prenehate uporabljati se izpadanje las povrne.
  2. Zdravila na recept

    Druga možnost zdravljenja izpadanja las pri moških so zdravila na recept. Med najbolj znanimi je Propecia, ki je prva blagovna znamka, ki je dokazala pozitiven učinek pri reševanju moške androgene plešavosti. Kot pri večini zdravil so tudi pri zaviralcih 5-alpha reduktaze lahko prisotni neželeni učinki. Ti so odvisni od količine odmerka in se lahko pojavijo kot impotenca, zmanjšanje spolne sle, depresija in tesnobnost. Redko se pojavita tudi otrdelost in povečanje prsi pri moških ter alergija. Novejša spoznanja kažejo tudi na povečanje tveganja za razvoj agresivnejše oblike raka prostate.
  3. Presaditev las

    Presaditev las je kirurški postopek odstranjevanja lasnih mešičkov iz okcipitalnega ter temporalnega dela lobanje in njihovo implantacijo v plešasto področje. Predpogoj za uspešnost postopka sta stabilizacija izpadanja las z medicinskim zdravljenjem in dobra gostota las na odvzemnem predelu. Če je število darovanih las na odvzemnem mestu premalo, se lahko presadijo dlake iz področij prsi, hrbta, ramen in nog. Tu pridejo v ospredje izkušnje kirurga, ki razume naravne razlike v teksturi las in dlak, faze rasti las in dlak in realna pričakovanja o rezultatih postopka.
    Operacija presaditve las ima svoje prednosti in marsikomu je všeč občutek pravih las na lasišču. S kombinacijo presaditve las in našega naprednega postopka mikropigmentacije lasišča boste izkoristili najboljše iz obeh tretmajev. Dosegli boste namreč videz gostega in polnega lasišča.
  4. Mikropigmentacija lasišča

    Je postopek, ki povrne lasišču poln ter gost videz in je primeren za vse, ki se želijo osvoboditi zdravil ali topikalnih produktov. Je nekirurški postopek, kjer s pomočjo mikro igel in unikatne ter specifične tehnike dodajamo naravne pigmente v lasišče. Tehnika zahteva, da se ustvarjajo drobne pikice, podobno, kot jih vidimo na obritem lasišču. Ena pika predstavlja en lasni mešiček. Ko je ustvarjenih več deset tisoč pik, te ustvarijo videz polnega lasišča kratko ostriženih las.

Zaključek

Danes imamo na voljo veliko tretmajev in izdelkov za reševanje izpadanja las pri moških. Rešitve so lahko v obliki topikalnih produktov, zdravil ter postopkov presaditve las in mikropigmentacije lasišča. Pomembno je, da se o izbrani rešitvi dobro seznanite in se odločite za tisto, ki je varna in vam bo prinesla želeni videz in zadovoljstvo.

Če iščete stroškovno učinkovito in dosegljivo rešitev za prikrivanje plešavosti, vam ni potrebno iskati dalje. V Sensu rešujemo plešavost z mikropigmentacijo lasišča, ki je edina trajna rešitev plešavosti s takojšnjimi in zajamčenimi rezultati. Če želite izvedeti več o postopku nas pokličite ali nam pišite za brezplačen posvet.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj