Blog objava

Kako preprečiti izpadanje las

Kako preprečiti izpadanje las

| Čas branja: 2 min 30 sec

Več kot 30% moških do svojega 35. leta starosti doživi določeno stopnjo izgube las. Za mnoge je kriva genetika ali bolezen, torej stanji, na kateri ne moremo vplivati. Obstaja pa veliko stvari, ki nam uničujejo kakovost las in na katere lahko vplivamo sami. Torej, kako preprečiti izpadanje las.

Preden skočite pod kirurški nož ali pričnete z jemanjem zdravil ali prehranskih dodatkov ocenite svoj življenjski slog. Predstavljamo vam 6 najpogostejših navad, ki lahko vplivajo na stanje lasišča in kako lahko sami preprečite izpadanje las.

  1. Nezadostna prehrana in dieta

    Vaša prehrana vpliva na stanje vašega lasišča. Lasje za svojo rast potrebujejo hranila iz različnih živil. Če prehrana ni uravnotežena, lahko pride do pomanjkanja pomembnih hranil za njihovo rast. Ena od pomembnih hranil, ki jih potrebujejo lasni mešički so beljakovine. Poleg beljakovin so pomembni tudi vitamini skupine B, vitamin A, železo in cink. Poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala dovolj potrebnih hranil.
  2. Dolgotrajni stres

    Ste morda opazili povečanje izpadanja las, kadar ste pod stresom? Izguba bližnje osebe, ločitev ali izguba službe so dogodki v življenju, ki povzročijo dolgotrajen in močno izražen stres. Na žalost je večji stresni dogodek eden od vzrokov povečanega izpadanja las.
  3. Trihotilomanija

    Trihotilomanija je motnja puljenja las, ki se pogosto pojavi pri najstnikih. Lahko se pojavi tudi kasneje v življenju tako pri moških kot pri ženskah. Pogosto vlečenje ali puljenje las lahko resno in nepopravljivo poškoduje lasne mešičke in povzroči izpadanje las na poškodovanem delu lasišča. Vlečenje las lahko povzroči tudi nastanek dermatitisa ali vnetje lasnega mešička.
    Kadar je motnja puljenja las resna in se dogaja nezavedno, priporočamo psihološko terapijo, ki je najpogosteje uporabljena in najučinkovitejša terapija za premagovanje tovrstnega vedenja.
  4. Prekomerna telesna aktivnost

    Telesna aktivnost je pomembna za naše fizično in duševno zdravje. O tem ni dvoma. Kadar pa je vadbe preveč in telesu ne privoščite dovolj počitka, ima lahko vadba škodljive učinke na naše telo. Če svoje telo pripeljemo do izgorelosti, lahko pričakujemo povečano izpadanje las. Pomembno je, da najdemo ravnovesje med vadbo in počitkom in se na ta način izognemo izpostavljenosti velikemu stresu.
  5. Neželeni učinki zdravil

    Ste vedeli, da nekatera zdravila kot možen neželeni učinek navajajo redčenje las? Pravzaprav je teh zdravil mnogo več, kot si mislimo. Če se vam lasje kmalu po pričetku jemanja novih zdravil pričnejo redčiti, preverite njihove neželene učinke. Izpadanje las je pogost neželeni učinek pri zdravilih za zdravljenje aken, depresije, visokega krvnega pritiska, visokega holesterola in raka. Preden pričnete z jemanjem zdravil se dodatno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, kako bo zdravilo vplivalo na vaše lase. Včasih namreč obstajajo alternativna zdravila, ki nimajo enakih stranskih učinkov.
  6. Nekateri tretmaji nege las in spenjanja

    Čeprav lahko nekatere frizure in tretmaji ustvarijo moderen videz vaših las, jim lahko tudi škodujejo. Med najpogostejše tretmaje in oblike frizur, ki lahko poškodujejo lasni mešiček in povzročijo povečano izpadanje las ter njihovo krhkost in lomljivost so prepogosto ali agresivno česanje, nekatere oblike pričesk, ki močno vlečejo lase, uporaba belil in drugih agresivnih sredstev ter previsoka temperatura negovalnih tretmajev. Trakcijska ali vlečna alopecija lahko povzroči tudi trajno izgubo las.

Kako preprečiti izpadanje las?

Kako preprečiti izpadanje las je vprašanje, ki je poleg zdravljenja plešavosti, najbolj pogosto. Obstaja veliko vsakodnevnih navad, ki lahko povzročijo krhkost las in njihovo izpadanje. Svetujemo, da ocenite svoje življenjske navade, se prehranjujete polnovredno, ne izčrpate svojega telesa in da se s stresom spopadete na zdrave načine. Če vzroka za izpadanje las niste prepoznali ali našli v svojih navadah, vam svetujemo obisk pri dermatologu, ki se bo na podlagi natančnega pogovora z vami in pregleda lasišča odločil za morebitne dodatne preiskave in ustrezno zdravljenje. Če se želite pogovoriti o tem, kako vam mi lahko pomagamo, ne odlašajte in nas kontaktirajte.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj