Blog objava

Presaditev las: vse o tehnikah

Presaditev las: vse o tehnikah

| Čas branja: 3 min

V tem članku boste izvedeli, katere so sodobne tehnike presaditve las, pa tudi, kaj nam prinaša prihodnost.

Na področju presaditve las je danes močna konkurenca in agresivni marketinški pristopi mnogih lasnih klinik otežujejo objektivno in racionalno odločanje pacienta. Poleg znanosti, ki stoji za kirurškimi postopki presaditve las, so za izjemne rezultate pomembne umetniške sposobnosti kirurga in njegov čut za estetiko.  

Katere tehnike presaditve las poznamo 

Presaditev las je kirurški postopek odstranjevanja lasnih mešičkov iz okcipitalnega dela lobanje in njihovo implantacijo v plešasto področje. Predpogoj za uspešnost postopka sta stabilizacija izpadanja las z medicinskim zdravljenjem in dobra gostota las na odvzemnem predelu. Če je število darovanih las na odvzemnem mestu premalo, se lahko presadijo dlake iz področij prsi, hrbta, ramen in nog. Tu pridejo v ospredje izkušnje kirurga, ki razume naravne razlike v teksturi las in dlak, faze rasti las in dlak in realna pričakovanja o rezultatih postopka.

Sodobne tehnike presaditve las so se začele na Japonskem, v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Izraz folikularna presaditev enot se uporablja od leta 1995, kjer se lase presadi, kot so naravno prisotne enote na lasišču, t.j. enota od 1 do 5 las. Dve najpogostejši tehniki folikularne presaditve enot sta Follicular Unit Transplantation (FUT) in Follicular Unit Excision (FUE). Bistvena razlika med njima je v tem, kako se donatorske lase odstrani.

  1. FUT metoda presaditve las
    Follicular Unit Transplantation (FUT) je metoda presaditve las, kjer se linearni trakovi lasišča odstranijo iz okcipitalnega oz. stranskega dela lasišča v lokalni anesteziji. Dolžina traka je odvisna od števila lasnih mešičkov, ki so potrebni za presaditev. Nastale rane spnejo s kožnimi šivi, trakove kože pa nato razdelijo na folikularne enote in jih presadijo na predele brez las. Glavna pomanjkljivost te metode je, da na okcipitalnem delu lobanje pusti linearne brazgotine.
  2. FUE metoda presaditve las
    Follicular Unit Extraction (FUE) je metoda presaditve las, kjer se posamezne folikle okcipitalnih las odstrani z 1-milimetrskimi biopsijami pod lokalno anestezijo. Vsaka enota se nato z mikro rezilom vstavi nazaj na lasišče na predele brez las. Pri tej tehniki nastanejo brazgotine v obliki majhnih krogcev in so manj vidne.
  3. ARTAS metoda presaditve las
    Leta 2011 je FDA odobrila uporabo robotske tehnologije za presajanje las. Robotska tehnologija ARTAS uporablja kamere in robotske roke, ki pomagajo kirurgu pri postopku odvzema donatorskih las.
  4. HASCI metoda presaditve las
    V nekaterih klinikah v Evropi ter Aziji izvajajo izpopolnjeno FUE metodo - metodo HASCI. Je metoda presaditve izvornih celic las, ki izkorišča potencial matičnih celic. Za implantacijo se odstrani le del lasnega mešička in njegovih matičnih celic in ne lasni mešiček v celoti. Na odvzemnem mestu tako ostanejo izvorne celice las, kar omogoča spodbujanje ponovne rasti tudi na tem mestu.

Presaditev las v prihodnosti - kloniranje lasnih mešičkov

Nadaljnje raziskave matičnih celic lasišča so usmerjene v kloniranje zdravih lasnih mešičkov. Ideja kloniranja lasnih mešičkov je ustvariti neomejeno število lasnih mešičkov, katere bi neposredno vbrizgali v lasišče, kar bi odpravilo potrebo po operaciji presaditve las.

Prva javna objava o uspehu kloniranja lasnih mešičkov je navdušila javnost pred dobrimi desetimi leti. Znanstvenikom je uspelo z matičnimi celicami ustvariti nove lasne mešičke pri laboratorijskih miših. Potrdili so, da bo njihova tehnika v samo 5 letih omogočila zdravljenje plešavosti pri 80% odstotkih posameznikov. Vendar so že kmalu po začetnem navdušenju naleteli na več nepremostljivih ovir. Klonirani lasni mešički so ustvarili šibkejše lase, njihova sposobnost regeneracije je bila zmanjšana in pojavile so se težave s pigmentacijo pri novih laseh.

Leta 2015 so pričeli s prvimi poskusi s človeškimi lasnimi mešički. Klonirane lasne mešičke so vstavili v plešasta področja, vendar z rezultati niso bili zadovoljni. Novi lasje so rasli v različnih smereh, kar je dajalo nenaraven videz. Danes znanstveniki verjamejo, da so rešili ta problem, vendar bo potrebno opraviti še nekaj raziskav in poskušanj pred nadaljevanjem testiranja na ljudeh.

Čeprav še vedno potekajo številne študije o kloniranju las in čeprav je dosežen že velik napredek še vedno ni jasno, kdaj bo kloniranje lasnih mešičkov postalo resničnost. Nekateri strokovnjaki pravijo, da bodo v približno 10. letih premagali sedanje ovire in da bo tehnika kloniranja las popolnoma pripravljena za zdravljenje plešavosti pri ljudeh.

Zaključek

Tehnike presaditve las, ki jih danes izvajajo, imajo žal še vedno nekaj pomanjkljivosti. Veliko posameznikov, ki so se odločili za poseg še vedno ni zadovoljnih z gostoto las, hkrati pa operacija na doniranem predelu pusti vidne brazgotine. Zaradi teh pomanjkljivosti se postopki presaditve las danes pogosteje izvajajo v kombinaciji z mikropigmentacijo lasišča, saj le tako lahko dosežemo najbolj gost in poln videz lasišča. V naslednjem zapisu predstavljamo, kako postopek mikropigmentacije lasišča in presaditve las delujeta skupaj.

Povzeto po: U.S. National Library of Medicine, National Center for Biotechnolpgy Information

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj