Blog objava

So znanstveniki odkrili zdravilo proti plešavosti? Nova spoznanja pravijo, da morda so

So znanstveniki odkrili zdravilo proti plešavosti? Nova spoznanja pravijo, da morda so

| Čas branja: 3 min

Znanstveniki mislijo, da so na pravi poti ozdravitve moške plešavosti. Zato počakajte z nakupom lasnega sistema, dokler ne preberete zadnja spoznanja o trajnem zdravljenju plešavosti.

Plešavost prizadene okoli 40 % žensk in več kot polovico moških do 50. leta starosti. Redčenje las se lahko pojavi že v najstniških letih, običajno pa se prične v poznih 20. in zgodnjih 30. letih. Po zadnjih študijah ima kar tretjina moških do 30. leta starosti eno od stopenj plešavosti. Če niste eden od redkih srečnežev, ki jih plešavost ne prizadene, boste verjetno tudi vi doživeli neko obliko plešavosti.

Glavna izziva, s katerima se soočajo znanstveniki pri razvoju trajnega zdravljenja plešavosti, sta obnovitev popolne funkcionalnosti lasnih mešičkov in ustvarjanje novih lasnih mešičkov. Na trgu obstajajo številni izdelki in tretmaji, ki trdijo, da se borijo proti izpadanju las, vendar nobeden od njih ti dve oviri ne premaga. Torej, kako daleč smo od izuma trajnega zdravila za plešavost?

Kloniranje lasnih mešičkov 

Ideja klonirana lasnih mešičkov je ustvariti neomejeno število lasnih mešičkov, katere bi neposredno vbrizgali v lasišče, kar bi odpravilo potrebo po operaciji presaditve las.

Prva javna objava o uspehu kloniranja lasnih mešičkov je navdušila javnost pred dobrimi desetimi leti. Znanstvenikom je uspelo z matičnimi celicami ustvariti nove lasne mešičke pri laboratorijskih miših. Potrdili so, da bo njihova tehnika v samo 5 letih omogočila zdravljenje plešavosti pri 80% odstotkih posameznikov. Vendar so že kmalu po začetnem navdušenju naleteli na več nepremostljivih ovir. Klonirani lasni mešički so ustvarili šibkejše lase, njihova sposobnost regeneracije je bila zmanjšana in pojavile so se težave s pigmentacijo pri novih laseh.

Čeprav še vedno potekajo številne študije o kloniranju las in čeprav je dosežen že velik napredek, še vedno ni jasno, kdaj bo kloniranje lasnih mešičkov postalo resničnost. Nekateri strokovnjaki pravijo, da bodo premagali sedanje ovire in da bo tehnika kloniranja las popolnoma pripravljena za zdravljenje plešavosti pri ljudeh v približno 10. letih.

Genska terapija

Vemo, da nekateri posamezniki podedujejo gen za plešavost, ki se prenaša iz roda v rod. Pri nastanku moške androgene plešavosti ima glavno vlogo zvišana koncentracija dihidrotestosterona (DHT), aktivnega metabolnega moškega spolnega hormona testosterona. Z vezavo na receptorje lasnih mešičkov upočasnjuje ali popolnoma blokira njihovo rast. Povzroči miniaturizacijo lasnih mešičkov, jih manjša in tudi krajša. Rezultat delovanja DHT je rast manj pigmentiranih, tanjših in krajših las, ki so čedalje manj vidni in na koncu tudi trajno izpadejo.

Z gensko terapijo bi lahko razvili metodo, pri kateri bi na DHT občutljive lasne mešičke spremenili v lasne mešičke z DHT odpornimi celicami. Ta oblika zdravljenja je v zelo zgodnji fazi razvoja in raziskovalci pravijo, da ima velik potencial.

Zdravila

V zadnjih dvajsetih letih FDA ni odobrila nobenega novega zdravila proti izpadanju las. Edini dve zdravili, ki so jima dokazali učinkovitost sta Minoksidil in Propecia, ki vemo, da le malo vplivata na zaustavitev izpadanja las. 

Raziskovalci pravijo, da je ena največjih skrivnosti lasnih mešičkov ta, da ti drobni mini organi sledijo avtonomno vgrajeni uri, ki jih vodi skozi njihov življenjski cikel rasti, regresije in počitka. Ta ura se nahaja v samem lasnem mešičku, vendar pa ne poznajo mehanizma, ki jo uravnava. Če bi razumeli, kako ta notranja ura lasnega mešička deluje, bi jo lahko farmakološko usmerili. Verjamejo, da bodo zdravila, ki bodo zmotila ta vgrajeni urni mehanizem v človeškem lasnem mešičku postala zelo močna zdravila za trajno rešitev izpadanja las.

Najbolj perspektivna biotehniška podjetja od New Yorka do San Diega, Tokia in Stockholma imajo trenutno svoje zdravilo v zadnjih fazah kliničnih študij in morda bomo po dvajsetih letih le dobili novo, učinkovitejše zdravilo.

V spodnji razpredelnici si lahko preberete seznam najbolj obetavnih tretmajev in zdravil za zdravljenje moške in ženske plešavosti ter predviden datum njihove sprostitve na trg.

Vir: https://www.folliclethought.com/ultimate-guide-to-hair-regeneration

Smo na poti k odkrivanju zdravila proti plešavosti

Novi izdelki za preprečevanje izpadanja las polnijo police trgovin. Na žalost nobeno od njih zagotovo in popolnoma ne ustavi plešavosti - vsaj do sedaj ne. Na srečo pa obstaja upanje. Vedno lahko poskusite z mikropigmentacijo lasišča, da obnovite lasno linijo, ki ste jo nekoč imeli in si dvignete samozavest in povrnete svobodo.

Povzeto po: https://www.labiotech.eu/in-depth/hair-loss-drugs-innovation/

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj