Blog objava

Zakaj lasje izpadajo: 5 najpogostejših vzrokov

Zakaj lasje izpadajo: 5 najpogostejših vzrokov

| Čas branja: 1 min 15 sec

Izpadanje las se lahko pojavi nenadno ali postopoma, lahko prizadene samo lasišče, lahko tudi celotno telo. Nekatere vrste izpadanja las so začasne, nekatere so trajne. Preberite, katerih 5 vzrokov je najpogostejših.

Ljudje običajno izgubimo približno 100 las na dan. Običajno to ne povzroči vidnega redčenja las, ker hkrati rastejo novi lasje. Plešavost se pojavi, ko je cikel rasti in ponovne rasti las moten ali ko je lasni mešiček uničen.

Izpadanje las je običajno povezano z enim ali več naslednjimi dejavniki:

  1. Družinska anamneza (dednost)
    Najpogostejši vzrok za izpadanje las je dedne narave in ga poznamo pod pojmom androgena alopecija in je izraz za moški ali ženski vzorec plešavosti. Običajno se pojavi postopoma, s staranjem in v predvidljivih vzorcih. Moški opazijo pomik lasne linije nazaj in redčenje na kroni glave, ženske pa opazijo splošno redčenje las.
  2. Hormonske spremembe in zdravstvena stanja
    Različna zdravstvena stanja lahko povzročijo trajno ali začasno izpadanje las. Vzroki pri ženskah so lahko hormonske spremembe zaradi nosečnosti, poroda, menopavze in težav s ščitnico. Medicinska stanja vključujejo alopecijo areata, ki povzroča izpadanje las po področjih, okužbe lasišča in motnjo puljenja las, imenovano trihotilomanija.
  3. Zdravila in dodatki
    Izpadanje las je lahko stranski učinek nekaterih zdravil, na primer tistih, ki se uporabljajo za zdravljenje raka, artritisa, depresije, težav s srcem in visokega krvnega pritiska. Lahko je stranski učinek prekomernega uživanja fitnes dodatkov za preoblikovanje telesa, anaboličnih steroidov ali antidepresivov.
  4. Močno stresen dogodek
    Veliko ljudi opazi splošno redčenje las nekaj mesecev po fizičnem ali čustvenem šoku. Ta vrsta izpadanja las je začasna.
  5. Nekateri tretmaji spenjanja in nege las
    Nekatere oblike pričesk, kot so na primer kitke, ki so spete ob glavi ali tesno spenjanje v rep, lase močno vlečejo in lahko skozi daljše obdobje povzročijo izpadanje las, imenovano vlečna alopecija. Nega las in lasišča z vročim oljem lahko povzročijo opekline ali vnetje lasnih mešičkov, kar vodi do izgube las. Če se pojavijo brazgotine, lahko lasje trajno izpadejo.

Vodilni svetovni trend na področju reševanja plešavosti in izpadanja las je mikropigmentacija lasišča. Čeprav ne ustvarja novih las, pa ustvarja videz polnega lasišča. Je postopek brez stranskih učinkov, cenovno dosegljiv in učinkovit.

Če vas zanima ali je mikropigmentacija lasišča primerna za vas, nas pokličite ali nam pišite in z veseljem vas sprejmemo na brezplačen posvet.


Avtorica: Maja Dominič


Nazaj