Blog objava

Znaki moške plešavosti: 4 zgodnji znaki

Znaki moške plešavosti: 4 zgodnji znaki

| Čas branja: 2 min 30 sec

Najboljši način za preprečevanje moške plešavosti je njeno zgodnje odkrivanje in čim hitrejše ukrepanje. Na srečo obstaja več zgodnjih znakov moške plešavosti in če opazite te štiri ter ukrepate dovolj hitro, imate dobre možnosti, da upočasnite njeno napredovanje.

Ali imata vaš oče ali dedek moško plešavost? Vas skrbi, da jo imate morda tudi vi? Če mislite, da ste premladi, da bi se znaki plešavosti pri vas pojavili, morate vedeti, da ima danes tretjina moških do 35. leta starosti eno od oblik plešavosti. V nadaljevanju vam predstavljamo štiri zgodnje znake moške plešavosti. Proces izpadanja las lahko traja desetletja in zato je čimprejšnje odkrivanje ključnega pomena, da proces upočasnite.

  1. Spremembe v lasni liniji

    Eden prvih in najbolj zanesljivih znakov moške plešavosti je umikanje lasne linije proti vrhu glave. Ta proces se lahko zgodi že pred 20. letom starosti, večina moških pa ga opazi okoli 30. leta. Običajno se prične ob straneh, kjer boste opazili tanjšanje in redčenje las. Rahlo se lahko spremeni tudi sprednja lasna linija v obliko črke M, U ali V.
  2. Redčenje las na kroni

    Redčenje las na kroni lasišča je drugi pokazatelj moške plešavosti. Za razliko od sprednje lasne linije jo je težje zaznati. Posledično lahko na tem predelu izgubite tudi do 50% las, še preden to opazite. Redčenje las lahko počasi pričnete opažati tudi na ostalih delih lasišča.
  3. Prekomerno izpadanje las

    Ob česanju in umivanju las izgubljamo lase vsi. Prekomerna količina izpadanja las pa je lahko znak moške plešavosti. Zdravo lasišče izgubi približno 100 las na dan in to je normalen pojav. Zaskrbi nas, ko je količina izpadlih las večja od običajne. Povečano izpadanje las ni vedno vzrok moške plešavosti. Večja količina izpadlih las je lahko posledica večjega stresnega dogodka, ki ga je vaše telo doživelo ali pa pomanjkanje pomembnih hranil v prehrani.
    Splošno priporočilo je, da pozorno spremljate in opazujete količino izpadlih las na prevleki za blazino ali v odtoku vašega tuša. Če opazite povečano število izpadlih las, ste verjetno vstopili v eno od prvih faz moške plešavosti.
  4. Upočasnjena rast las

    Če opazite, da vaši lasje rastejo zelo počasi ali pa vam celo ne zrastejo dlje časa, je to še en znak morebitne moške plešavosti. Ob tem je potrebno upoštevati, da lasje tekom življenja stalno rastejo in izpadajo in da imajo svoj življenjski cikel. So obdobja, ko las aktivno raste, obdobja, ko las odmira in obdobja, ko rast las miruje. Ta obdobja so različno dolga in se pri vsakemu od nas lahko razlikujejo. Včasih je za izpadanje las vendarle krivo kaj drugega – tudi nekatera bolezenska stanja.

Če lasje bolj intenzivno izpadajo dlje od treh mesecev, vam svetujemo obisk pri dermatologu, ki se bo na podlagi natančnega pogovora z vami in pregleda lasišča odločil za morebitne dodatne preiskave in ustrezno zdravljenje.

Ostali vzroki, ki jih je potrebno upoštevati

  • genetika: če imajo vaši predniki moško plešavost, je vaša nagnjenost k temu večja,
  • nezadostna prehrana in dieta: čeprav prehrana sama po sebi ne more povzročiti plešavosti, jo lahko poslabša in pospeši izpadanje las,
  • dolgotrajni stres: lahko poveča izpadanje las.

Nov pristop k reševanju plešavosti

Če imate enega od zgoraj opisanih zgodnjih znakov plešavosti je pomembno, da ukrepate čim hitreje. Pri 35. letih bo približno tretjina moških imelo eno od oblik plešavosti. Genetika in okoljske razmere mnogim moškim enostavno onemogočajo počasno napredovanje plešavosti.

Obstaja pa še en način, ki lahko povrne lasno linijo, ki ste jo nekoč imeli. Vodilni svetovni trend na področju reševanja plešavosti in izpadanja las je mikropigmentacija lasišča. Čeprav ne ustvarja novih las, pa ustvarja videz polnega lasišča. Je postopek brez stranskih učinkov, cenovno dosegljiv in učinkovit.

Če vas zanima ali je mikropigmentacija lasišča primerna za vas nas pokličite ali nam pišite in z veseljem se bomo pogovorili z vami.

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj