Blog objava

Zdravilo proti izpadanju las: katerega izbrati

Zdravilo proti izpadanju las: katerega izbrati

| Čas branja: 3 min

Če vas skrbi izpadanje las in ste iskali zdravilo proti izpadanju las, je velika verjetnost, da ste zasledili imena Finasteride, Dutasteride in Minoxidil. Ta tri zdravila so najbolj znana in dokazano učinkovita pri spopadanju s plešavostjo. Čeprav vsako zdravilo proti izpadanju las na potek plešavosti deluje popolnoma različno, lahko njihovo skupno delovanje prinese najboljše rezultate.

Moška plešavost je zelo pogost pojav, toda na srečo jo je mogoče zdraviti z ustreznimi zdravili. Za razumevanje delovanja zdravil na kratko obnovimo, kdo ima glavno vlogo pri nastanku moške plešavosti.

Pri nastanku moške androgene plešavosti ima glavno vlogo zvišana koncentracija dihidrotestosterona (DHT), aktivnega metabolnega moškega spolnega hormona testosterona. DHT z vezavo na receptorje lasnih mešičkov upočasnjuje ali popolnoma blokira njihovo rast. Povzroči miniaturizacijo lasnih mešičkov, jih manjša in tudi krajša. Rezultat delovanja DHT je rast manj pigmentiranih, tanjših in krajših las, ki so čedalje manj vidni in na koncu tudi trajno izpadejo.

Katero zdravilo proti izpadanju las ima znanstveno dokazano učinkovitost?

Finasteride in Dutasteride sta učinkovini iz skupine zaviralcev encima 5-alfa reduktaze, ki preprečujeta pretvorbo testosterona v njegovo aktivno obliko - dihidrotestosteron. Uporabljata se pri zdravljenju moške androgene plešavosti ter hipertrofiji prostate in najdemo ju v zdravilih Propecia, Proscar in Avodart.

Finasteride in Dutasteride sta sistemski zdravili, ki se jemljeta v obliki tablet v odmerku 1 mg dnevno oz. 0.5 mg dnevno. Prve učinke zdravljenja opazimo po 3 do 6 mesecih, včasih tudi kasneje. Če smo z zdravljenjem pričeli dovolj zgodaj in pravočasno, ko so lasni mešički še ohranjeni, najprej opazimo zmanjšano izpadanje las in kasneje tudi povečano gostoto. 

Finasteride in Dutasteride zavirata delovanje dihidrotestosterona toliko časa, kolikor sta prisotna v našem telesu. Znanstvene študije potrjujejo, da šest mesecev trajajoče zdravljenje izboljša plešavost za okoli 30 %, vendar učinek traja le v času trajanja zdravljenja. Po prenehanju zdravljenja bodo lasje v obdobju 12. mesecev ponovno začeli izpadati. 

Znanstveno dokazano učinkovito zdravilo proti izpadanju las je tudi Minoxidil. 

Minoxidil je topikalno zdravilo proti izpadanju las, ki se nanaša neposredno na lasišče. Je vazodilatator, ki razširja krvne žilice okoli lasnega folikla, zaradi česar se poveča dotok kisika in hranljivih snovi, s tem pa tudi rast las. 

Mehanizem delovanja Minoxidila na spodbujanje rasti las ni povsem jasen. Vemo, da aktivno spodbuja rast las in da v začetnem obdobju uporabe povzroča povečano izpadanje tistih las, ki so v mirujoči - telogeni fazi rasti. Izpadle lase kasneje nadomestijo novi lasje, ki so v rastni, anageni fazi. 

Minoxidil najdemo v zdravilih Rogaine, Regaine, Pilfud ter mnogih drugih in je na voljo brez recepta. Na lase ga nanašamo v obliki raztopine, spreja ali pene. Pri ženskah se uporablja v 2% raztopini, pri moških v 5% raztopini. 

Uporaba Minoxidila je indicirana le za plešavost na vrhu glave. Za opazen napredek je zdravilo potrebno uporabljati vsaj 6 mesecev. Po prenehanju uporabe zdravila v obdobju od 3 do 4 mesecev lasje zopet izpadejo in stopnja plešavosti se vrne v stanje pred zdravljenjem. Rezultati raziskav kažejo, da je Minoxidil manj učinkovit pri posameznikih, ki imajo večje področje izpadanja las, predvsem na sprednjem delu glave. Njegova učinkovitost je bila v veliki meri dokazana le pri mlajših moških, ki izgubljajo lase šele nekaj let.

Katero zdravilo proti izpadanju las izbrati: Minoxidil ali Finasteride / Dutasteride?

Za zdravljenje androgene plešavosti so znanstveno dokazano učinkovita tako Minoxidil kot Finasteride oz. Dutasteride. So različna zdravila in zasnovana za zdravljenje različnih vzrokov plešavosti. Medtem ko vsa preprečujejo izpadanje las in spodbujajo njihovo rast, se prvi nanaša neposredno na lasišče in ne ustavi izpadanja las temveč ima le učinek na gostejšo, hitrejšo in boljšo rast las. Druga dva pa sta hormonski zdravili, ki preprečujeta izpadanje las, saj vplivata na močan androgeni hormon, ki povzroča poškodbe lasnih mešičkov. Ker Finasteride in Dutasteride znižujeta raven dihidrotestosterona, ju veliko zdravnikov priporoča kot prvi ukrep pri zdravljenju moške plešavosti. 

Katera oblika zdravljenja moške androgene plešavosti je najprimernejša za vas, je predvsem odvisna od vaših osebnih potreb. Če vam reševanje plešavosti z zdravili ne ustreza, lahko plešaste predele prikrijete z lasuljami, tupeji, lasnimi vsadki ter posebnimi korektorji. Lahko pa se odločite za mikropigmentacijo lasišča, ki je varna, neinvazivna in primerna za vse, ne glede na stopnjo plešavosti. Predvsem pa je mikropigmentacija lasišča tista rešitev, ki osvobaja. Prinaša življenje brez zdravil, brez korektorjev in sprejev, brez kape ali lasnega sistema. 

Avtorica: Maja Dominič


Nazaj